Cursuri pentru copii

Cursuri de educație emoțională pentru grădinițe și școli

Cursuri de educație emoțională pentru grădinițe și școli

                Succesul în viață nu depinde exclusiv de inteligența minții, deoarece gândim și decidem sub influența sentimentelor noastre. Spre deosebire de inteligența mentală, care este înnăscută, inteligența emoțională, cea a inimii, se poate modela și educa întreaga viață.
                Inteligența emoțională este abilitatea de a-ți folosi emoțiile în mod constructiv și productiv, de a fi conștient de trăirile tale și a le gestiona astfel încât să fii împlinit atât în plan personal cât și în relațiile cu cei din jur.

                    Educația emoțională dezvoltă conștientizarea de sine, o mai bună înțelegere a propriei persoane,construirea unei imagini de sine pozitive, o gestionare mai eficientă a stărilor emoționale prin care trecem și oferă instrumentele necesare echlibrului mental și emoțional, precum și dezvoltarea aptitudinilor de comunicare și relaționare cu ceilalți.

De ce un program de educație emoțională în școli?
                Copiii petrec o mare parte din timp în școală, acolo învață cum să-și facă prieteni, cum să rezolve neînțelegerile ivite, cum să se comporte în societate, trec prin diferite stări (bucurie, tristețe, rușine, dezamăgire, furie, entuziasm, etc.) care uneori îi copleșesc, neștiind cum să le rezolve.
                 Educația emoțională aduce în școală, în colectivul copilului, posibilitatea de a înțelege și rezolva diferite stări și situații exact acolo unde au ele loc. Ea oferă copiilor o trusă de instrumente practice și utile pentru a-și înțelege emoțiile, a le controla și a rezolva conflictele constructiv. Astfel, copiii se simt mai bine în clasă, învață cu drag, se înțeleg mai bine cu colegii și sunt mai puțin stresați.
                Dezvoltarea inteligenței emoționale a devenit în ultimii ani o prioritate în educația copiilor din întreaga lume. Școli publice și private au implementat programe de acest fel în cadrul curriculei obligatorii, iar rezultatele sunt deosebite: copii mai puțin agresivi, mai toleranți și prietenoși, o comunitate mai puternică și mai unită, o creștere semnificativă a calității vieții, optimismului și performanței
             În România, programele de educație emoțională sunt introduse în principal prin cursuri private, însă a venit momentul ca acestea să facă parte și din programa școlară publică, deoarece inteligența emoțională este o parte esențială a structurii oricărei persoane, fără de care succesul și echilibrul personal sunt dificil de atins.


Importanța alegerii unui program de educație emoțională:
• Pentru a ști cum să devenim adulți fericiți
• Pentru a avea relații bune cu ceilalți
• Încredere sporită în forțele proprii
• Să știm să ne motivăm și să ne atingem obiectivele
• Să fim creativi și flexibili
• Să reușim să fim echilibrați în orice situații stresante
Ce învață copiii prin acest program:
• Să recunoască stările emoționale prin care trec și să știe cum să le exprime adecvat
• Să-și regleze emoțiile astfel încît să nu fie copleșiți de ele(învățînd tehnici de relaxare și autocontrol mental și emoțional)
• Să gândească pozitiv, și să se automotiveze
• Să ia decizii corecte
• Comunicarea respectuoasă
• Empatie și înțelegerea celuilalt
• Atitudine pozitivă față de sine și ceilalți

Părinții (sau cadrele didactice) pot solicita introducerea Educației emoționale în grădinița sau școala copiilor, prin propunerea acestui curs ca opțional. În școli cursul se poate desfășura după ore, în regim after-school.
Pentru mai multe informații accesați și : www.facebook.com/InteligentaEmotionalaCopii